Medovník
Suroviny:
3 vejce
300 g krupicového cukru
1 hera
3 lžíce medu
1 lzička jedlé sody
400 g hladké mouky
1 plechovka salka
300 g másla
Postup přípravy:
1) Připravte vodní lázeň. Do kastrolku nalijte vodu a dejte na něj větší misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky dejte heru a nechte ji pomalu rozpustit.
2) Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidávejte med, cukr, mouku a nakonec jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.
3) Směs míchejte vařečkou přibližně 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.
4) Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř nebo dortovou formu (podle toho čím budete pláty vykrajovat). Do nakresleného kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto, já těsto rozprostírám na plech prsty, jde to lépe, ale záleží na vás. Těsto by mělo vždy přesahovat kružnici alespoň o centimetr. Placku pečte dozlatova (7 až 10 minut) a totéž proveďte i s ostatními.
5) Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. Já jsem použila dortovou formu. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.
6) Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléko vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je na jemno rozdrobte nebo použijte mixér.
7) Sestavte dort. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažete máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medové pláty. Na závěr potřete celý dort i s boky krémem a poprašte připravenou posypkou.